OBS: Erbjudandet upphör TNR (tidsnummer) 042359

ÖB: "Säkerhetsläget har försämrats"

Så kan ett ryskt anfall på Gotland gå till

Tänk dig att du ligger och småslumrar i solen på en av Gotlands östra sandstränder. Plötsligt väcks du av att en av gigantiska landstigningssvävare som spyr ut beväpnad trupp på väg att besätta ön! Tanken är varken orimlig eller skrattretande med tanke på Putins oberäknelighet och planer på nya pipelines i Östersjön. Som du säkert inte missat är att regeringen yrvaket gjort något åt det: i maj (åter)invigs Gotlands Regemente, och stridsgruppen är på plats, om än inte fulltalig.

Vad händer om det plötsligt skulle krylla av små, gröna män på Gotland med omärkta uniformer? Är det ett fall för den nya Stridsgrupp Gotland – eller för polisen?

Förstärkning! Men kommer det att räcka?

Sedan snart ett år har Sverige återigen fast trupp på Gotland. Det blev tillslut en stridsgrupp, och orsaken till att 18. stridsgruppen över huvud taget finns är naturligtvis det förändrade omvärldsläget där Östersjön pekas ut som ett möjligt framtida konfliktområde. Gotland betraktas i sammanhanget som en strategiskt viktig ö som är i behov av ett utökat försvar. Stridsgruppen är emellertid endast en – om än den mest uppmärksammade – av åtgärderna som Försvarsmakten nu genomför.

"Det är lördagskväll den 23 september 2017. Tidigare på dagen har 4. mekaniserade bataljonens postering i Slite övermannats av beväpnade män klädda i Nord Streams grå overaller. Nu befinner sig bataljonschefen, överstelöjtnant Carl Öberg, med ett kompani strax väster om Slite. Det råder oklarheter om vad som hänt – Öberg beordrar en stridspatrull att rycka in mot orten."


Så här inleds boken Bricka i ett stort spel, vilken är en dramatisering av ett möjligt krigsscenario baserat på hård militär fakta.

Överste Mattias Ardin är chef för Sveriges nyaste regemente, Gotlands regemente. Foto: SR.

Regeringen har bedömt säkerhetsläget så allvarligt att de valt att stationera stående förband på Gotland. Här patrullerar soldater från Wilska kompani Skaraborgs regemente P 4 utanför ringmuren. Foto: Försvarsmakten.

"Anfall i gryningen"

  • Stor spänning från första sidan
  • Bokens författare: Krigsvetenskapsakademiens ständige sekreterare Björn Andersson och redaktör Tommy Jeppsson – som båda kan sin ö och militär trupptjänst på Gotland!
  • Svenskt pansarskytte mot ryskt marininfanteri!
  • Skildring av spelet på högsta nivå: Vilka optioner har Sverige militärt och politiskt att lösa krisen? Hur tänker man i Bryssel, i Baltikum och i utrikesdepartementet?

Björn Anderson, Tommy Jeppsson
Bricka i ett stort spel
När kriget kom till Gotland
192 s., 15,5 x 23 cm, inb., hård pärm


Prova på ett medlemskap i Pennan & Svärdet!

Spara 1372 kronor!

Pennan & Svärdet är Sveriges största upplevelseklubb för militärhistoriskt intresserade!. Du har nu möjlighet att prova på ett medlemskap och samtidigt spara 978 kronor. Förutom boken Bricka i ett stort spel får du även Persedelpåse m/69 pansar + Fallskärsmsjägarkniv elit + Eldstål Gnistan, för bara 348 kronor. Du sparar alltså 1372 kronor. Har du råd att inte nappa på erbjudandet?

Boken får du i detta paket:


Detta välkomstpaket har jag fixat speciellt för dig som visat intresse för Gotland och hur vi ska försvara ön. Men du! Jag kan inte hålla erbjudandet öppet hur länge som helst, slå därför till nu!

OBS: Erbjudandet upphör 4:e maj 23:59, alltså väldigt snart!

Jag har fått till ett paket för dig där du sparar 978 kronor, se nedan!

Förutom boken får du TRE högkvalitativa utrustningsdetaljer i ditt paket. Läs mer här nedan!

Gotland är en ö, och i händelse av ett ännu mer försämrat säkerhetsläge i Ösersjön kommer förstärkningar i form av fler förband från fastlandet att flygas dit. Bland annat de, liksom jag, soldater som är tidvis tjänstgörande. I detta fall på stridsvagnskompaniet. För dessa krigare gäller det att packa smart, allra helst i den klassiska persedelpåsen.

Som en del av välkomstpaketet får du persedelpåse m/69 P (P står såklar för "pansar", därav den svarta färgen)! En riktigt klassisk, svensk utrustningsdetalj som har varit med i vått och torrt (bokstavligt talat, den har galon-förstärkt botten) sedan kalla kriget!

Namn: Persedelpåse m/69 Pansar
M-nummer: M7381-295010
Material: Kraftigt kanvastyg
Mått (längd, bredd, höjd): 45 x 22 x 36 cm
Volym: 35 liter
Vikt: 716 gram

Vad bör man mer ha med sig som driftig soldat? Jo självklart en fältmässig kniv samt ett tändstål om man skulle behöva överleva själv (allt kan hända i krig, Ryssland vet med största sannolikhet vart våra stridsvagnar står förrådsställda på Gotland och kan förbekämpa dem vid behov).

Därför är det mycket viktigt att varje soldat kan överleva själv i skog och mark. Med Kniv och eldstål är detta garanterat. Jag själv skulle aldrig få för mig att inte ta med mig dessa två utrustningsdetaljer när jag tjänstgör, därför ska självklart du få den möjligheten också. Fallskärmsjägarkniv elit samt ett gediget tändstål kommer se till att du är förberedd för alla eventualiteter.

Fallskärmsjägarkniven är tillverkad i ett stycke rostfritt stål av stålstandarden 8Cr13MoV, vilket ger en hållbar konstruktion utan de svaga punkter mellan blad och grepp som finns på knivar av traditionell modell. Greppet på kniven är lindad paracordlina, något som kan betyda skillnaden mellan liv och död ute i fält.

Namn: Fallskärmsjägarkniv elit
Längd och bredd: 32 mm x 255 mm
Godstjocklek: 5 mm
Material, blad: Rostfritt stål i kvaliteten 440B
Vikt: 216 gram
Grepp: Paracordinlindat
Material, slida: Kanvas
Kanvas Extra, slida: Fack för mindre utrustning, anpassat för att bäras på stridsvästar med MOLLE-system

Frågor och svar som du nog vill veta:


"Det här verkar bra! Jag vill bli medlem och få hem Bricka i stort spel och utrustningsdetaljerna. När kommer dem?"

Ja, som du vet är Postnord inte alltid att lita på, men absolut senast två veckor efter att du har beställt paketet ska du få hem det.

"Om jag har fler frågor, vart ska jag vända mig då?"

Då ska du ringa eller maila Birgitta och hennes kolleger på medlemsservice i Skurup. 0411-555 320 eller info@smb.nu .Passa på att gå med nu, erbjudandet går ut 4/5 23:59!


Glöm inte, hela paketet får du som del av ett välkomstpaket från upplevelseklubben Pennan & Svärdet!


"Varför är det så viktigt att gå med i Pennan & Svärdet?"

Tre skäl varför du gör skillnad som medlem:

1. Du stödjer bevarandet av det svenska militära kulturarvet: Genom Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek är vi den största utgivaren av svensk militärhistoria i Sverige – böcker som aldrig annars hade sett dagens ljus!

... och som du får möjlighet att läsa!

Våra egenutgiva böcker, som bara finns att tillgå genom ett medlemskap!

2. För varje ny medlem har vi större möjlighet att underhålla och bygga vidare på minnesmonumentet i Poltava, vi kan inte tillåta oss att glömma vår historia. (Som du får möjlighet att resa till)

Du får tillgång till våra unika medlemsresor till bland annat Poltava, Fredrikstens fästning och Normandie samt får gå på föreläsningsmiddagar med Anthony Beevor!.

3. Som medlem stödjer du vårt arbete att uppmärksamma och stödja Försvarsmaktens arbete i Sverige, genom bland annat vår pod, våra filmer och vår utgivning. (Som du får unik insikt i genom klubbens utgivning)

Utlandsveteraner, tidvis tjänstgörande soldater och reservofficerare skriver alla regelbundet i bland annat vår medlemstidning Pennan & Svärdet och ger dig unik inblick och spännande perspektiv på stridshandlingar, Försvarsmakten och utlandstjänstgöring. Försvarsdebattörerna Johanne Hildebrandt och David Bergman samt ledarskapsexperten Nils Bildt är några vars kloka tankar vi sprider med vår pod Pennan & Svärdet Podcast.

FILM: Så fungerar ett medlemskap:

Vet du hur det går till nu? Va bra! För detta är dina förmåner...

  • En fullspäckad medlemstidning utan extra kostnad (värde 1 188 kr/år)– både i tryckt format och i en app för mobilen.
  • Militärhistoriska förmånsböcker unika för medlemmarna i Pennan & Svärdet.
  • Förmånsfilmer som bara går att få tag på via Pennan & Svärdet.
  • Tillgång till unika, militärhistoriska resor med verkliga experter som guider.
  • Tillgång till unika, militärhistoriska resor med verkliga experter som guider.
  • Utrustningsdetaljer – alltifrån Försvarsmaktens bärsystem till unika utrustningsdetaljer av i form av bland annat stridsknivar, militära repliker och militära armbandsur.

Gemenskap

Som medlem i Pennan & svärdet är du aldrig ensam. Tillsammans med tusentals andra militärhistoriska entusiaster får du helt utan kostnad det militärhistoriska magasinet Pennan & Svärdet hem i din brevlåda – och i digital utgåva med extramaterial – minst 14 gånger per år (värde 1188 kr/år).

Mitt löfte till dig

Upplevelseklubben Pennan & Svärdet bygger på ett löfte. Som medlem får du tillgång till det andra bara kan drömma om. För vad sägs om över tjugo egenproducerade böcker varje år som bara finns i klubben, mängder av unika filmer och utrustningsdetaljer och exklusiva studieresor för medlemmar (exempelvis besök av slagfältet i Poltava eller resa till Nordkorea).

Varmt välkommen in i gemenskapen!

Per Wallin

avsändare nyhetsbrevet Militärt, tillika medlem i upplevelseklubben Pennan & Svärdet.

Detta erbjudande har jag fixat för att du har visat intresse för just dessa mycket viktiga frågor. Men du, jag kan inte hålla erbjudandet öppet hur länge som helst, senast 2018-05-04 måste jag stänga det!

Därför borde DU bli medlem!

Ja tack, jag vill bli medlem